Scouting Rudyard Kipling 55 jaar

Yes! Scouting Rudyard Kipling bestond vorig seizoen 55 jaar! Om dit te vieren gaan we tijdens hemelvaart 2022 met zijn allen op kamp, natuurlijk onder de voorwaarde dat de covid-maatregelen gunstig zijn. We zullen jullie op de hoogte houden van alle weetjes en zullen alles verzamelen op deze pagina.

Ouderinformatie presentatie 5 februari

Heb je de ouderinformatie presentatie gemist of wil je een stuk nog even terugzoeken? Dat kan!

Bekijk het filmpje van de presentatie zelf, de Jubi50 flashback om een idee te krijgen van hoe een groepskamp er precies uit ziet of bekijk de dia’s van de presentatie.

De vragen die gesteld zijn tijdens de presentatie zullen we samen met de antwoorden zo snel mogelijk hier posten en verder verwerken.

Inhoud

Alle belangrijke info opgesomd

  • Datum: 26, 27, 28 mei 2022 (tijdens het hemelvaartweekend), schrijf deze datum vast in je agenda!
  • Locatie: onze eigen blokhut
  • Alle speltakken openen op donderdag om 10.00 en sluiten op zaterdag om 17.00.
  • We organiseren een ouder-informatiemoment. De exacte datum hiervan hangt af van de coronamaatregelen. We houden je per mail op de hoogte!

  • Thema: DUS (Duurzaam, Uitdagend, Samen)
  • Het jubileumweekend is niet alleen voor onze jeugdleden, maar ook voor alle (out)stammen en vrijwilligers. Iedereen ontvangt een uitnodiging.

We zullen dit overzicht altijd voor je up-to-date houden 😉

Thema: Duurzaam, Uitdagend, Samen

Het seizoen 2020 – 2021 staat in het thema ‘duurzaam, uniek en samen (DUS)’. Door het seizoen heen krijg je steeds meer te weten over duurzaamheid, zo gaan we zelf groentes verbouwen, energie opwekken met zelfgemaakte zonnepanelen en nog veel meer! Met hemelvaart 2022 hebben we met zijn allen een jubileumkamp en gaan we samen ontdekken wat duurzaamheid voor jou betekent. Je hebt vast wel eerder van het begrip ‘duurzaam’ gehoord, maar wat betekent het nou precies?

Duurzaamheid betekent dat je rekening houdt met wat mensen, die na jou leven, nodig hebben zodat ook zij fijn op deze aarde kunnen leven Duurzaamheid houdt verder in dat je waardering hebt voor andere mensen en alles wat in de wereld om je heen bestaat. Duurzaamheid betekent niets meer en niets minder dan ‘blije mensen op een gezonde aarde’ en ‘er is altijd genoeg voor iedereen.

Duurzame samenleving

Iedereen moet toegang hebben tot betaalbare groene energie en schoon drinkwater. Er moeten schone oplossingen zijn voor industrie en vervoer. Iedereen moet gezond kunnen leven en hulp kunnen krijgen als ze dat nodig hebben.

Welzijn voor dier en plant

Bescherm en herstel natuurreservaten waar planten en dieren leven, zowel op land als in zee.

Wereldvrede

Niemand mag in armoede leven en iedereen moet toegang hebben tot voldoende eten. Gelijke rechten voor iedereen. Samen kunnen we de wereld verduurzamen.

Het grote doel achter duurzaamheid is dus bereiken dat de aarde gezond is en dat iedereen op aarde blij en tevreden is. Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen om dit doel te bereiken. Met zijn allen, als scoutinggroep, gaan we ontdekken hoe een duurzame samenleving er uit ziet, wat er nu gedaan wordt om dit te bereiken en wat de uitdagingen zijn die ons staan te wachten.


Bevers laten zich Samen Uitdagen om Duurzaam te zijn

12 december 2020

Binnenkort bestaat scoutinggroep Rudyard Kipling 55 jaar. Om dat te vieren staat er 1 thema centraal: Duurzaamheid Uitdagend en Samen, oftewel DUS…. Een fantastisch thema waar alle leeftijdsgroepen mee aan de slag gaan.

Zo ook de bevers, die de komende weken gaan proberen om met dit thema een echt insigne (beverbadge) te verdienen. Samen met themafiguur Rozemarijn gaan we veel leren over voedsel en duurzaamheid. Met afgelopen zaterdag de vraag: hoe kun je voedsel zo bewaren dat het heel lang goed blijft? Zodat je het niet weg hoeft te gooien? Nou met wecken dus!

Samen met onze eigen Weck Expert Ineke hebben de bevers hun eigen appelmoes gemaakt. Die wel 80 jaar goed kan blijven! Wauw, dat is echt super lang…

Dun schillen was nog best Uitdagend, maar Samen is het gelukt hoor. En na het bosspel was de appelmoes zover dat er geproefd kon worden. Iedereen was er over eens: hij is heel erg lekker! Omdat de bevers (door corona) helaas niet meer bij elkaar mochten komen voor een kerstdiner heeft de leiding bij alle bevers thuis een potje zelfgemaakte appelmoes afgegeven zodat er met Kerst toch al gesmikkeld kan worden van die overheerlijke appelmoes!

Lijkt het je nu ook leuk om dit soort activiteiten met 5 – 7 jarigen te doen? Kom dan gerust eens kijken! Wellicht maak jij het dan mogelijk dat de kinderen op de wachtlijst al eerder bij de bevers kunnen komen en ervaren hoe leuk we het samen hebben.


Middagwelpen maken begin aan moestuin

28 november 2020

De middagwelpen willen hun eigen chips en groentensoep gaan maken. Daarvoor moeten ze wel eerst een paar stappen terug doen. Chips is gemaakt van aardappel, de welpen zullen dus hun eigen aardappels moeten gaan verbouwen. Voor de groentensoep hebben ze courgettes en pompoenen nodig, die kunnen ze ook zelf kweken! Oh en om nog wat te kunnen snoepen zijn aardbeien ook altijd goed. Hoe ideaal zou het zijn als we dit allemaal bij de blokhut zelf kunnen verbouwen?!

Dat is exact waar de welpen hard aan gewerkt hebben. Eerst moest er heel veel zand weggegraven worden en daarna moest er heel veel nieuwe vruchtbare aarde terug voor in de plaats komen. Tegelijkertijd is er ook een begin gemaakt aan een mooi natuurlijk hekje om het moestuintje heen.

De welpen hebben hard gewerkt en de moestuin is bijna klaar, hopelijk kunnen binnenkort de eerste aardappels gepoot en de eerste groenten gezaaid worden!


Ochtendwelpen bouwen een Insectenhotel

7 november 2020

Afgelopen zaterdag hebben de ochtend welpen een programma in het kader van ons 55 jarig bestaan gehad. Het doorlopend thema van ons jubi kamp is duurzaamheid.

Wij hebben een insecten hotel gemaakt. Maar ook lekkere vetbollen voor de vogels.

Het insecten hotel wordt komende tijd nog verder gemaakt als de middag welpen dit op het programma hebben staan. Het doel is om in de buurt van de “Huub boom” een groot insecten hotel te hebben staan. Waar dan de nestel bijen en oorwormen etc kunnen wonen.

We hopen alleen dat de huurprijs voor en kamer niet te hoog is zodat er ook bewoners komen. Maar dat is natuurlijk altijd afwachten….


Challenge: verbouw je eigen lunch

25 mei 2020

Groente koop je in de supermarkt of bij de groenteboer. Dat weet iedereen. Maar wat is er allemaal voor nodig geweest om te zorgen dat die groente goed en wel in de supermarkt of winkel ligt? We dagen jullie uit te beginnen bij de basis en zelf te kijken of je groenten kan verbouwen waar je een gerechtje van kan maken!

Je hebt bij de scouting-draaidag een zakje gekregen met wat zaadjes. Met deze zaadjes kan je sla, boontjes of wortel kweken. We hebben voor jou alle informatie op een rijtje gezet zodat jouw eigen gekweekte groenten een groot succes gaat worden. Wij zijn heel benieuwd naar jullie uiteindelijke gerecht, stuur een foto daarvan naar de speltak leiding, de winnende vijf gerechtjes krijgen een ereplekje op de website. Veel plezier!

Sla

Het lichtbruine zaadje wordt een krop sla, en de losse kleie zaadjes wordt “pluksla” Tot begin augustus kan je het zaadje buiten in de grond stoppen.
Na ongeveer 8-tot 10 dagen zie je het sla-plantje groeien. Na ongeveer 6-7 weken kun je de sla oogsten!. De plantjes goed vochtig houden, maar niet laten verdrinken.
De “pluksla” die kun je afsnijden om op te eten, ongveer 5-6 cm boven de grond; en de rest van de plant groeit dan weer gewoon door!

Boontjes

De witte boontjes kun je tot half juli in de aarde stoppen, ongeveer 30 cm uit elkaar. Ze worden te groot voor een bloempotje. De boontjes willen het liefst in de zon staan, en groeien uit als een struikje. De jonge groene boontjes die eraan gaan groeien zijn het lekkerst als ze niet te oud worden geoogst.
Je kan ze koken, maar ook roerbakken, of in stukjes in de soep doen.

Wortel

De kleine witte bolletjes, worden worteltjes. Je kan ze tot begin juli in de aarde stoppen, ongeveer 25 cm uit elkaar.
Je kan ze niet in laten staan in je bloempot, daar kunnen de worteltjes niet goed groeien, dat past niet.
De aarde/plantjes goed vochtig houden, maar niet té nat.
Na ongeveer 2 weken zie je de plantjes groeien. Na ongeveer 12 weken kun je de worteltjes oogsten.

Alle Zaadjes kan je het beste eerst in een Plantenpotje laten ontkiemen. Als ze dan een beetje groter zijn, zet je ze ieder in een eigen klein potje, en als ze echte plantjes beginnen te worden, met meerdere blaadjes aan de stengel, dan zet je ze in de “volle grond” (in de tuin dus)


Samen zorgen we voor een betere wereld

Geverifieerd door ExactMetrics