Scouting Rudyard Kipling 55 jaar

Yes! Scouting Rudyard Kipling bestaat komend seizoen 55 jaar! Om dit te vieren gaan we tijdens hemelvaart 2021 met zijn allen op kamp. We zullen jullie op de hoogte houden van alle weetjes en zullen alles verzamelen op deze pagina.

Inhoud

Alle belangrijke info opgesomd

  • Datum: 13, 14, 15 mei 2021 (tijdens het hemelvaartweekend), schrijf deze datum vast in je agenda!
  • Locatie: onze eigen blokhut
  • Alle speltakken openen op donderdag om 10.00 en sluiten op zaterdag om 17.00.
  • Het jubileumweekend is niet alleen voor onze jeugdleden, maar ook voor alle (out)stammen en vrijwilligers. Iedereen ontvangt een uitnodiging.
  • Thema: DUS (Duurzaam, uitdagend, samen)
  • In januari 2021 zal een digitaal informatiemoment zijn voor alle ouders. Informatie hierover volgt.

We zullen dit overzicht altijd voor je up-to-date houden 😉

Thema: Duurzaam, uitdagend, samen

Het seizoen 2020 – 2021 staat in het thema ‘duurzaam, uniek en samen (DUS)’. Door het seizoen heen krijg je steeds meer te weten over duurzaamheid, zo gaan we zelf groentes verbouwen, energie opwekken met zelfgemaakte zonnepanelen en nog veel meer! Met hemelvaart 2021 hebben we met zijn allen een jubileumkamp en gaan we samen ontdekken wat duurzaamheid voor jou betekent. Je hebt vast wel eerder van het begrip ‘duurzaam’ gehoord, maar wat betekent het nou precies?

Duurzaamheid betekent dat je rekening houdt met wat mensen, die na jou leven, nodig hebben zodat ook zij fijn op deze aarde kunnen leven Duurzaamheid houd verder in dat je waardering hebt voor andere mensen en alles wat in de wereld om je heen bestaat. Duurzaamheid betekent niets meer en niets minder dan ‘blije mensen op een gezonde aarde’ en ‘er is altijd genoeg voor iedereen.

Duurzame samenleving

Iedereen moet toegang hebben tot betaalbare groene energie en schoon drinkwater. Er moeten schone oplossingen zijn voor industrie en vervoer. Iedereen moet gezond kunnen leven en hulp kunnen krijgen als ze dat nodig hebben.

Welzijn voor dier en plant

Bescherm en herstel natuurreservaten waar planten en dieren leven, zowel op land als in zee.

Wereldvrede

Niemand mag in armoede leven en iedereen moet toegang hebben tot voldoende eten. Gelijke rechten voor iedereen. Samen kunnen we de wereld verduurzamen.

Het grote doel achter duurzaamheid is dus bereiken dat de aarde gezond is en dat iedereen op aarde blij en tevreden is. Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen om dit doel te bereiken. Met zijn allen, als scoutinggroep, gaan we ontdekken hoe een duurzame samenleving er uit ziet, wat er nu gedaan wordt om dit te bereiken en wat de uitdagingen zijn die ons staan te wachten.


Challenge: verbouw je eigen lunch

25 mei 2020

Groente koop je in de supermarkt of bij de groenteboer. Dat weet iedereen. Maar wat is er allemaal voor nodig geweest om te zorgen dat die groente goed en wel in de supermarkt of winkel ligt? We dagen jullie uit te beginnen bij de basis en zelf te kijken of je groenten kan verbouwen waar je een gerechtje van kan maken!

Je hebt bij de scouting-draaidag een zakje gekregen met wat zaadjes. Met deze zaadjes kan je sla, boontjes of wortel kweken. We hebben voor jou alle informatie op een rijtje gezet zodat jouw eigen gekweekte groenten een groot succes gaat worden. Wij zijn heel benieuwd naar jullie uiteindelijke gerecht, stuur een foto daarvan naar de speltak leiding, de winnende vijf gerechtjes krijgen een ereplekje op de website. Veel plezier!

Sla

Het lichtbruine zaadje wordt een krop sla, en de losse kleie zaadjes wordt “pluksla” Tot begin augustus kan je het zaadje buiten in de grond stoppen.
Na ongeveer 8-tot 10 dagen zie je het sla-plantje groeien. Na ongeveer 6-7 weken kun je de sla oogsten!. De plantjes goed vochtig houden, maar niet laten verdrinken.
De “pluksla” die kun je afsnijden om op te eten, ongveer 5-6 cm boven de grond; en de rest van de plant groeit dan weer gewoon door!

Boontjes

De witte boontjes kun je tot half juli in de aarde stoppen, ongeveer 30 cm uit elkaar. Ze worden te groot voor een bloempotje. De boontjes willen het liefst in de zon staan, en groeien uit als een struikje. De jonge groene boontjes die eraan gaan groeien zijn het lekkerst als ze niet te oud worden geoogst.
Je kan ze koken, maar ook roerbakken, of in stukjes in de soep doen.

Wortel

De kleine witte bolletjes, worden worteltjes. Je kan ze tot begin juli in de aarde stoppen, ongeveer 25 cm uit elkaar.
Je kan ze niet in laten staan in je bloempot, daar kunnen de worteltjes niet goed groeien, dat past niet.
De aarde/plantjes goed vochtig houden, maar niet té nat.
Na ongeveer 2 weken zie je de plantjes groeien. Na ongeveer 12 weken kun je de worteltjes oogsten.

Alle Zaadjes kan je het beste eerst in een Plantenpotje laten ontkiemen. Als ze dan een beetje groter zijn, zet je ze ieder in een eigen klein potje, en als ze echte plantjes beginnen te worden, met meerdere blaadjes aan de stengel, dan zet je ze in de “volle grond” (in de tuin dus)


Samen zorgen we voor een betere wereld